nyelvválasztás
nyelv választó
magyar
nyelv választó
english
nyelv választó
deutsch
Szép idézet
Ametyst a nyugalom szigete, Ha nem hiszed, gyere el ide. Tested, lelked itt új életre kel, Ez a gyógyulás édenkertje, Ne feledd el.
Szép idézet
Kovács Ágnes
2002.július 26.

Zsóry Gyógy-és Strandfürdő Mezőkövesd

A gyógyvíz összetétele és hatása

A természetes gyógyvíz, kalcium-magnézium-hidrogén-karbonátos szabad szénsavat tartalmazó hévíz, amely a kénes gyógyvizek csoportjába tartozik. Alkalmas reumás megbetegedések, izületi kopások, különböző női betegségek gyógyítására, valamint sérülések, ortopédiai műtétek utókezelésére.

Gyógy-szolgáltatások

  • gyógy- és frissítő masszázs,
  • vízsugármasszázs,
  • csoportos gyógyúszás,
  • súlyfürdő,
  • kádfürdő,
  • iszapkezelés,
  • szauna.

Eger

A Dobó tér a város főtere, ez volt régebben a város piactere. A téren található a Városháza és a Minorita templom. Két szobrot is láthatunk a téren, az egyik a Dobó István bronz szobor 1907-ből, a másik pedig a “Végvári Harcosok” nevű szobor 1967-ből. Az ország második legnagyobb székesegyháza, az egri Bazilika.
A cisztercita templomot a jezsuiták kezdték el építeni, de nem ejezték be, mert 1773-ban feloszlatták a jezsuita rendet. Ekkor a templom a ciszterek tulajdonába került.
A görög-keleti (szerb) templom érdekessége, hogy a hátát mutatja a városnak. 1789 után készült el a templom. Az egri vár a tatárjárás után épült és a XV. sz. második felében élte fénykorát. Ekkor épült fel a gótikus stílusú püspöki palota, amely ma vármúzeum. A barokk stílusú ferences templom műemlékekben igen gazdag, elsősorban az oltáráról híres. 1714 és 1749 között épült. 1749 és 1756 között épült fel a megyeháza, melynek nevezetessége a két kovácsoltvas kapu.
A Szépasszonyvölgy a világszerte híres egri borok helye. A riolittufa hegyoldalba vájt pincék falát nemespenész borítja. A völgy Öregsora a XVIII. sz.-ban alakult ki, de az első pincék már azelőtt is léteztek.
Az Érsekkert az Egri Érsekség tulajdona volt, 1730 és 1735 között építették, 1769-ben kerítéssel vették körül. Francia elrendezésű, több évszázados platánfák találhatók benne. Ezeken kívül sok látnivaló és érdekesség van Egerben, tehát érdemes oda ellátogatni.

Egerszalók

Egertől nyugatra a Bükk alján fekvő település. Templomában találhatók fafaragások és Kraker János festménye: Jézus a Gecsmáné kertben.
Híres a szénsavas fürdő.

A környékról bővebb ismertető a következö címek alátt található

www.mezokovesd.hu www.delborsod.hu www.bogacs.hu www.cserepfalu.hu www.szomolya.hu www.eger.hu www.miskolc.hu www.tiszaujvaros.hu